Nu kommer min favo säsong. Mörkret smyger sig på och det betyder att jag som kock smyger in i hjärtat av mitt hem köket och spenderar flera timmar där. Även om ni tror att det inte är möjligt. :) Grytor = höstmys! Lagar ni mycket grytor? Här kommer tips på hur du kan lyckas med din ratatouille! - Du kan använd färsk eller torkad oregano, mejram eller till och med lite hackad färsk rosmarin istället för basilika i tomatsås. Den får en helt annan karaktär. - Om du bara har krossadetomater, oroa dig inte, bara tillsätt lite mer vatten och tomat puré. Ett annat trick är att ha i andra grönsaker så som zucchini paprika och sedan mixa. Den här rätten kan bli fler rätter Den är en perfekt bas till en gryta med kyckling, fisk eller kött. Det kan även vara köttbullar. Ett billigt och enkelt alternativ är att ha i tonfisk i vatten eller olja. Servera med ris, pasta eller ett härligt potatismos. Får du över mixa allt och du har en lyxigare tomta sås att toppa pizzan med och får du över kan du mixa det och frysa in och sedan använda som en bas om du gör bolagens. Gör en god gratäng eller använd som fyllning till en vegetarisk lasange. För extra smak lägg till kapris eller hackade ädelost till din tomatsås, rökt bacon eller ansjovis. Var kreativ med kryddorna! Ha i lite rött vin, torrkryddor men glöm inte att rosta innan. Du behöver: 6 vitlöksklyftor olivolja ½ ett gäng färsk basilika (15 g) 2 x 400 g burkar krossadetomater alt plommontomater 1 matsked rött vinäger alt citron 2 msk olivolja 1 zucchini 1 liten purjolök 1 peppar 175g sparris ¼ av en liten blomkål ¼ av pumpa Ca 60g valfri ost Gör så här: Skala och hacka vitlök, hetta upp en kastrull till medelhög värme och tillsätt ca 1 msk olivolja. Riv i halva basilikabladen, stek och rör i ett par minuter, tills vitlöken är lätt gyllene. Häll i de krossadetomaten och rör om. Hätta upp en stor torr non-stick stekpanna på hög värme. Dela zucchini i fyra på längden och placera sedan i den heta pannan. Dela purjolök, i fyra på längden, tvätta, halvera sedan så att de passar i pannan och lägg i och stek tillsammans med zucchini. Stek till det får en gyllenbrun yta. Kärna under tiden ur och skär paprikan i bitar. Bryt eller skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisarna. Rensa och skär blomkålen i buketter. Skiva pumpan på längden. Ta bort zucchini och lök ur pannan och fortsätt steka resterande grönsaker i pannan tills det får en fin yta. Hacka det stekta grönsakerna i ca 1 cm stora bitar och lägg sedan ner i tomatsåsen. Låt såsen puttra i 30 minuter, tills grönsakerna är mjuka och såsen är mustig. Tillsätt rödvinsäger alt citron och olivolja i såsen. Riv i den resterande basilikablad, rör om väl och krydda sedan till perfektion med havssalt och svartpeppar. Servera med bulgur, ris eller bara som den är. LOVe Markiz