Ärtor innehåller en massa nyttigt och viktigt för våran kropp. De innehåller nästan alla viktiga vitaminer och mineraler som vå kropp behöver, för att inte tala om det höga fiberinnehåll. Men den mest anmärkningsvärda enligt mig är att ärtor har en höga proteinhalt, vilket gör den till en av de bästa källorna till växtbaserat protein. Den höga nivå av protein i ärtor kommer med flera fördelar. Det hjälper inte bara att förbättra benhälsan och muskelstyrkan utan spelar också en roll i hälsosam vikthantering genom att kontrollera aptiten. Med den höga fiberhalten bidrar ärtprotein till att hålla aptiten under kontroll genom att öka nivåerna av aptitreducerande hormoner som till exempel leptin, vilket minskar matbehovet. Ärtor består också av naturliga antioxidanter som kan vara effektiva mot inflammation. Här kommer ett enkelt grön ärtsoppa som är hälsosam, laktosfri och SMAKRIK! Grön ärtsoppa med mynta Du behöver 1 zucchini 1 msk olja (eller kokosolja) 2 msk solroskärnor 1 tsk fänkålsfrö 2 tsk korianderfrö 5 cm färsk ingefära 0,5 tsk malen kardemumma 4 dl gröna ärtor 6 dl vatten salt peppar 1 dl kokosmjölk alt koksgrädde 1 dl mynta Gör så här Skär zucchini i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och fräs solrosfrön, fänkålsfrön och koriander i 1-2 minuter under omrörning. Tillsätt sedan kardemumman, riven ingefära och zucchinitärningar och fortsätt röra i 1 minut. Tillsätt ärtor, vatten salt och peppar, rör om och låt sjuda på låg värme under lock i ca 20 minuter. Vänd i kokosmjölk och rör om. Stäng av spisen och låt dra 5-10 minuter. Tillsätt mynta och mixa sedan till en fin soppa. LOVe Markiz