Marockanska streetfood mackor Marockanska köttspett m.smak av koriander och citrus 4 portioner Ingredienser 4 baguetter 450 g ryggbiff (eller rostbiff) Marinad 1 knippe koriander, hackad 2-3 klyfta vitlök, pressade 1 tsk malen spiskummin 2 msk paprikapulver 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar 2 dl citron, saft från 2 dl olivolja Gör så här: Skär köttet i 2 x 2 centimeter stora bitar. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg ner köttet och arbeta in marinaden med händerna. Låt köttet stå i minst 20 minuter. Trä köttet på spett. Vid servering: Låt spetten rinna av lite. Grilla på het utegrill eller i ugn på maxtemperatur och grill cirka 4 minuter på varje sida eller tills de har fått fin färg. Tillbehör Harrisaaioli Ingredienser 5 dl yoghurt 2 dl majonäs 1 msk olivolja 2 msk pressad citronsaft 3 msk harissa 2 vitlök Gör så här: Skölj och riv citronens yttersta gula skal, zesten. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Aubergine salsa 4 portioner Ingredienser 1 stor aubergine 3 tomater, skalade och tärnade 1–2 msk olivolja 1 vitlök, pressad 1⁄2 dl hackad persilja 1⁄2 dl hackad koriander 1 tsk paprikapulver 1 tsk malen spiskummin 1 tsk vinäger salt och svartpeppar Gör så här Skala och tärna auberginen. Koka tärningarna i saltat vatten i 15–20 minuter. Häll av auberginen i en sil och tryck med en sked på den tills allt överflödigt vatten släppt. Skala tomaterna med fruktkniv. Het- ta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i tomater, aubergine, olivolja, vitlök och kryddor. Fräs i 30 minuter. Mosa medan de fräser aubergin och tomat med en träslev tills de blir till en puré. När det är 5 minuter kvar av koktiden, tillsätt vinäger. Smaka av med salt och peppar. Servering: Salsan kan serveras varm eller kall. Toppings Rostade mandlar Fetaost Salladslök Fyll mackorna Gör så här: Skiva brödet på längden men inte hela vägen igenom, bred på rejält med majonnäs på båda insidor. Fyll med valfria tillbehör och kött . Toppa med fetaost, salladslök och rostade mandlar. Spritsa extra Mayo på toppen.