Äter du precis som många andra samma mat till vardags? Du är förmodligen inte ensam om att äta ungefär samma maträtter varje vecka. I en mat rapport som Food & Friends släpper årligen läste jag till exempel att 81 procent av svenskarna är matintresserade, och att den yngre generationen är det som äter mest grönt? Allt fler vill också äta vegetarisk en dag i veckan, och den största anledningen bland främst yngre kvinnorna är att det är bra för miljön. Under förra året har 28 % minskat konsumtionen av nöt- och griskött under förra året. Det skiljer sig lite enligt rapporten på matvanor mellan män och kvinnor. På brudarnas lista hamnar vegetariskt på 6 plats. På grabbarns lista kommer vegetariskt på 10:e plats Våra vardagsklassiker spagetti och köttfärsås toppar listan, följt av KYCKLING och fisk. På helgerna lyxar vi till det med kyckling, pizza, tacos och biff! Ni som följer mig vet att jag ölskar vardagsfavoriter med TWIST. Så efter jag har läst detta delar jag nu med mig av ett super kvinnligt recept. Vegetarisk köttfärsås som jag lagade i Nyhetsmorgon förra söndagen. NJUT! [caption id="attachment_4770" align="alignnone" width="810"] Bolognese på gula ärtor[/caption] Bolognese på gula ärtor En köttfärs som du gör med gula ärtor Istället för att göra vegobolognese på något dyrt substitut, supercheap. Ingredienser 2 lökar, gula 4 vitlöksklyftor 2 msk paprikapulver 2 msk pesto 4 dl gula ärtor, torkade 2 msk paprikapure 1 burk krossade tomater 2 dl vatten, eller mer 1 st buljongtärning 4 morötter 4 msk basilika eller persilja 1 tsk Harissa , eller mer om du vill ha hetta 2 dl parmesan ost salt och peppar olja, att steka i Gör så här: Blötlägg gula ärtor i ca 12 timmar. Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna och stek löken i olja på medelvärme tills den blir mjuk. Häll i paprikapulver, pesto och låt steka med. Mixa de blötlagda gula ärtorna fint så att det blir som en färs. Lägg dem i fräset och stek i ca 5 min, rör om regelbundet då de lätt bränner vid. Lägg i tomatpuré och slå över krossade tomater och vatten. Smula över buljongen och låt puttra på medelvärme. Skala och riv morötterna. Lägg i såsen när den puttrat ca 10 min. Lägg i kryddorna. Vill du ha i harissa, lägg i dem nu. Koka pastan. Smaka av med salt och peppar. Servera med pastan.