Detta är ett annonssamarbete med Marbodal Kök Hej, Jag lever som den bästa matinspiratören i mitt nya kök och känner lycka varje dag jag kliver in i det. Några saker som är superviktiga för mig när det kommer till kök är porslin, förvaring och hållbarhet. Hållbarhet för mig är allt ifrån att lära sig förvara maten på rätt sätt, till att inte köpa sådant som man redan har hemma. I mitt tidigare kök hade jag skåp högt upp och inget skafferi så allt var utspritt utan någon struktur, vilket gjorde att jag nästan aldrig kunde se vad jag hade hemma. Detta gjorde att jag jämt köpte massa mat och nya prylar som jag redan hade. Så när jag skulle rensa mitt kök insåg jag att jag hade 10 kg socker, kryddor, pasta, ris you name it som jag inte visste fanns. Så i mitt nya kök och skafferi är förvaring och synlighet viktigt. Med det menar jag att jag vill enkelt kunna se vad jag har och vad jag behöver köpa hem. Det första jag har gjort är att köpa glasburkar som jag har fyllt upp med pasta, ris, socker, mjöl, frön m.m. Detta gör att jag enkelt kan se vad jag har och vad jag behöver fylla på med. När det kommer till redskap och hur du ska förvara dem beror det självklart på hur ditt kök ser ut. Du kan förvara köksredskap på olika sätt. Om du har en öppen stil kanske du har redskapen framme på bänken, har du en minimalistisk stil passar det bättre att ha redskapen i lådor. Det gäller att hitta en förvaring som fungerar för just dig så att du enkelt kan hitta, använda och lägga tillbaka. Här kommer mina 10 smarta förvaringstips: Till kylen: Dörren är kylskåpets varmaste del, så undvik att sätta produkter som behöver förvaras kallt där. Dörrhyllorna är lämpliga för mindre känsliga varor så som vatten, drycker (men inte färsk juice), ketchup, smaktillsatser m.m. Övre delen av kylskåpet håller en jämn temperatur och är lämplig för mat som köldkänsliga grönsaker, örter, matrester som snart ska ätas och mat som inte behöver tillagas. Den nedre delen av kylskåpet är den kallaste. Här är bästa platsen att sätta livsmedel som kräver låga temperaturer, som till exempel kött, fisk, mejeriprodukter m.m. Grönsakslådan är till för just frukt och grönt. Placera gärna grönsakerna luftigt utan att tränga ihop dem så att de håller de sig färska längre. Träng inte ihop varorna på hyllorna för då bildas det varmare punkter i kylen. Ge maten lite utrymme så håller den bättre.Till skafferiet: Bröd förvaras bäst i plastpåse i rumstemperatur. Det går också bra att frysa och ta fram i efterhand om man köper en större förpackning än det man hinner äta upp innan det blir torrt eller mögligt. Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök. Kryddor förvaras bäst där det är svalt och mörkt. Ovanför spisen kan det ibland vara både varmt, ljust och fuktigt. Ljuset bleker många kryddor och värmen kan påverka hållbarheten och smaken negativt så ett bättre alternativ är att placera dem i en kökslåda eller skåp där inte ljus eller värme kommer åt.Redskap: Förvara det som du använder till spisen när du lagar mat nära. Till exempel oljor, kryddor och redskap. Förvara glas närmast vattenkranen. Tänk också på att förvara dina stekpannor varsamt. Har du dem i en låda kan det vara en bra idé att skaffa ett stekpanneskydd. Jag vet inte hur det är med er men jag älskar porslin och jag är så nördig att jag till och med har julporslin, allt från fat som jag serverar på till små glöggkoppar. Dessa vill jag inte behöva springa upp och ner och hämta i källaren eller uppe på vinden, utan jag vill ha det hemma på en plats som inte stör mig och jag vill enkelt kunna plocka fram grejerna när det närmar sig. Om jag inte hade det så skulle jag köpa nytt varje år sen sälja av det. Men det är inte hållbart så i planeringen av mitt nya kök så skulle det som jag älskar få en given plats. Så mina höga skåp ovan för kylen med en utdragbar låda är den perfekta platsen. Jag behöver inte plocka fram och tillbaka utan bara klättra upp och plocka fram. Älskar mitt kök! LOve Markiz