Jag började laga mat var för att jag ville kunna återskapa något jag ätit ute i mitt egna kök! Kunde bli så sugen så jag såg till att bli bra på att laga mat men framför allt bäst på att sätta smaker. :) När vi bestämde oss för att skaffa barn började jag läsa på om hur jag ska äta och vad för funktion olika råvaror har. Grönsaker och nötter är helt fascinerande, naturens medicin. Valnötter t.ex är energirika, de innehåller väldigt mycket omega 3 i form av alfalinolensyra. Valnötter är nästan ett måste för vegetarianer Det är också bra för hud och hår. De innehåller också massa B-vitamin, bra med e-vitamin, järn, kalium, kalcium, fosfor, magnesium och zink samt den nyttiga polyfenolen, ellagsyra som bl.a. finns i granatäpple, hallon och jordgubbar. Ellagsyra är bra för immunförsvaret och skyddar mot cancer. De innehåller även aminosyran som behövs för hormonet serotonin. Enligt nyare rön innehåller valnötter även hormonet melatonin som behövs för vår sömn. De har historiskt sätt ansetts vara bra för minnet och koncentrationen! Allt de här nyttiga i en liten valnöt så ni kan ju tänka er vad mycket nyttigt som finns i våra kök utan att vi vet om det. Jag har läst att för ökad reproduktivitet ska man äta mer av vegetabiliskt protein, mat med hög omega 3-innehåll, vitamin D, mat med lågt GI och mindre snabba kolhydrater. Ät mycket fisk, skaldjur, frukt, grönsaker, nötter. Vi ska minska eller allra helst utesluta transfetter (chips, godis, kakor, helfabrikat), vitt socker, mjöl, kvicksilverrik fisk, animaliskt protein, läsk, snabbmat och alkohol. Jag tycker aldrig man ska kompromissa med mat men om man måste så ska det ändå smaka som en dröm. Så här kommer ett mumsigt och enkelt recept! BÖNOTTO MED GRÖNKÅL OCH KANTARELLER 2 gullök 1 vitlöksklyfta 3 msk olivolja 200g kantareller 300g grönkål 800g cannellinibönor 4 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 3 dl parmesanost (riven) 1 citron (saft) 2 msk timjan Salt och peppar Valnötter Gör så här: 1. Skala och finhacka vitlöken och löken 2. Hetta upp olivolja i en djup stekpanna eller kastrull på medelvärme. Tillsätt gul lök och vitlök. Fräs i några minuter. 3. Tillsätt svampen och fräs i några minuter. Rör sedan ner grönkål. 4. Tillsätt vatten och buljongtärningen. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Rör om då och då. 5. Skölj av de färdigkokta bönorna i ett durkslag och tillsätt dem i grytan. Koka under omrörning i 3-4 minuter. 6. Tillsätt osten, saften av citronen och hackad timjan. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Toppas med hackade valnötter. Servers varm! LOVe M