Kycklingspett Kebab m. bakat saffranris, Söt rödlök & tomatsallad med en enkelt kebabsås Ingredienser 2 pkt Kycklingspett Kebab 200g Saffranris, 8 dl Ris (lång kornig basmati) 1 dl naturell yoghurt 0,5 gram saffran 1/2 dl rapsolja Salt Vatten Syrad rödlök 1 rödlök 1 1/2 dl ättika 2 dl strösocker 3 dl vatten Mynta 250 g Körsbärstomater Sumak Vit sås 2 dl turkisk yoghurt 1 vitlöksklyfta 1 msk flytande honung salt och peppar Gör så här: Bakatsaffransris: Blanda saffran med 4 msk kokande vatten. Fräs riset i lite smör, tillsätt sedan vatten och salt. Låt koka upp på hög värme. Rör om och låt koka i ca 5 min. Ristet är färdigt kokt när riset är mjukt men fortfarande ha en hård kärna ”al dente”. Häll av riset i ett durkslag och rengör kastrullen. Blanda ihop yoghurt, rapsolja, saffransvattnet och ca 4 dl av riset i en skål. Ringla lite rapsolja i botten av kastrullen. Häll över ris/yoghurtblandningen och platta till ordentligt. Lägg i resten av riset i kastrullen och forma det till en “topp” i mitten. Gör sedan små gropar i riset med baksidan av en hålslev. Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket, ånga på medelvärme i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 1:an i ca 5 minuter När riset är klart ska det serverad Med botten upp på ett fat. Vänd kastrullen upp och ner medan du håller emot fatet med kastrullen. Lyft bort kastrullen. Söt rödlök: Blanda ättika, socker, och vatten i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Skär rödlöken i tunna skivor och slå lagen över löken. Lägg i en burk och låt svalna i ca 10 minuter. plocka ut och blanda tomater mynta och löken marinera med sumak och salt. Vit sås: Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Kyckling: Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och stek eller grilla spetten på het värme tills varma.