Detta är ett annonssamarbete med CHILL OUT Äntligen får jag presentera min sommarmeny som jag har tagit fram tillsammans med CHILL OUT och deras 3 viner, ett rosé, ett rött och ett vitt vin. Det är en 3 rättersmeny som passar till många tillfällen i sommar. Det som är grymt med CHILL OUT'S viner är att förpackningarna numera är 100% återvinningsbara. På sidorna hittar man fairtradesymbolen, kvalitetssymboler samt vilka viner som är veganska alternativ. Här kan du också läsa mer om vad det är för druva, region, beskrivning av vinet samt matrekommendationer. Först ut är rosé vinet ”CHILL OUT Shiraz Rosé” från Kalifornien som har en fräsch smak med inslag av blodapelsin, hallon och jordgubbar. Till det bjöd jag på förrätten ”Sashimi halstrad tonfisk med melon och chilimajonnäs". Sashimi halstrad tonfisk med melon och chilimajonnäs! Ingredienser 200 g vattenmelon 300 g tonfisk wasabi/sesamkrydda salt peppar Dressing 2 msk japansk soja 2 msk sesamolja 2 msk limejuice ½ dl rostade sesamfrön, blanda gärna svarta och vita Chilikräm 2 dl crème fraîche 1 dl inlagd ingefära (gari) 2 msk harissa Gör så här: Skala melonen och skär den i bitar. Salta och peppra tonfisken och krydda rikligt med wasabi/sesamkryddan på bägge sidor. Stek på hög värme i ca 30 sekunder på bägge sidor. Lägg upp på en tallrik och låt vila. När tonfisken har kallnat så skär den i tunna skivor. Blanda soja, limejuice, sesamolja och cirka hälften av sesamfröna. Låt stå i cirka fem minuter. Hacka garin (inlagd ingefära) grovt och blanda med crème fraîche. Rör det samman med harissa. Placera melonen på en tallrik och häll sedan över sojamarinaden. Toppa med tonfisken och spritsa sedan med chilikrämen och toppas sedan med gari och koriander. ______________________________________________________________________ Till denna förrätt har min utgångspunkt varit att inspirera med smakrik och enkelt mat samt ta fram en rätt som tillfredsställer alla smaker. Så den här rätten har en balans av sötma, sälta, syra och umami. Rosé vinet har en smak med lite sötma och eftersom viner med lite sötma är en perfekt match till sötare mat har jag valt melon. Vinet har en högre syra och när syra möter syra får vi en söt och fräsch smak. Så i den här rätten har jag låtit det söta möta det söta i melonen och syran från limen i dressingen. Till huvudrätt serveras det röda vinet ”CHILL OUT Cabernet Sauvignon” från South Eastern Australia som har en bärig smak med inslag av fat och rätt hög syra. Till detta magiska vin bjuder jag på en citronstekt kyckling med myntacremé och krossade potatisar. Citronstekt kyckling med myntacremé och krossade potatisar Ingredienser KycklingSteak 700 g KycklingSteak 100 g smör 1 klyfta vitlök 1 timjankvist 2 citroner Krossad potatis 700 g små fina potatisar med skal, kokta och kalla 3 msk smör 3 msk olivolja 4 st vitlöksklyftor 1 knippe timjan, plockade blad 1 kvist rosmarin, hackad Ca 2-3 dl riven parmesanost Myntacrème 2 dl crème fraîche 1 dl olivolja 1 citronzest 2 msk torkad mynta Gör så här: Krossad Potatis Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg potatisarna på en plåt. Tryck till med sked eller gaffel. Häll över olja, tillsätt smör, peppar, timjan och krossade vitlöksklyftor. Baka i ugnen i ca 15 minuter. KycklingSteak Lägg en klick smör och tillsätt vitlök, timjan och finrivet citronskal av 1 citron. Stek kycklingSteak med skinnsidan nedåt i ca 5-6 minuter. Skinnet ska vara krispigt. Vänd och ös kycklingen med smöret i ca 2-3 minuter. Stek färdigt i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter tills den har en innertemperatur på 70 grader. Myntakräm Vispa crème fraichen och tillsätt olivoljan. Riv i citronskalet och mynta. Smaka av med salt. ______________________________________________________________________ En av grundstenarna i att lära sig att kombinera mat och dryck är att förstå hur smaker beter sig tillsammans. Det du stoppar i munnen kommer att påverka smaken av din nästa tugga. Så precis som i förrätten har jag i denna kombination försökt balansera smakerna så att vinet lyfter maten och maten lyfter vinet! Det bästa av två världar. Generellt så är salt och syra i maten positiva komponenter för vinet. Syran i maten möter syran i vinet och gör att vinet känns fruktigare därför valde jag att marinera kycklingen i citron och även myntakrämen har lite inslag av citron i sig. Sältan gör att syran i vinet rundas av och vinet känns mer fruktigt. Till efterrätt kände jag att vad passar inte bättre än en vit sangria i denna gassande värmen! ”CHILL OUT Chardonnay” från South Eastern Australia har en fruktighet med inslag av citrus så till detta fräscha vin har jag tagit fram sommarens recept på en vit sangria med en massa lime, päron och persika! Vit Sangria Ingredienser 75 cl Vitt vin 1 flaska (33 cl) fruktsoda eller soda 1 msk socker 1 st Persika 1 st Päron 1 st Äpple 1 st Lime Gör så här: Skär upp persika, päron, äpple och lime i lagom stora bitar. Häll upp vin i en tillbringare eller skål. Rör ner sockret tills det löst sig. Smaka av. Blanda ner frukten i skålen. Har du tid kan sangrian få dra i kylen några timmar, med det är inte nödvändigt. Frukten drar till sig en del av alkoholen när den får stå men smaken förändras inte nämnvärt. Vid servering tillsätt is och toppa med soda eller fruktsoda. CHILL OUT har även några viner som nu förpackas i rPET-flaskor. Det betyder att flaskan är gjord av återvunnen plast som sedan kan pantas, för att sedan kunna återanvändas igen. Jättebra! Det gäller: CHILL OUT Malbec 75 cl rPET CHILL OUT Chardonnay South Africa 75 cl rPET CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot 1 L rPET CHILL OUT Shiraz Cabernet Argentina 75 cl rPET Enjoy och glad sommar min älsklingar! Glöm inte …….it's a smile, it's a kiss, it's a sip of wine ... it's summertime!” LOVe Markiz