Foto:Angelica Zander Ibland ställer jag mig och lagar denna rätten till mig själv, så mycket älskar jag den här rätten. Ett måste är stora gröna oliver med kärnor så att oliverna kan suga åt sig alla fantastiska kryddor från chermoulan. Även rätten som tog min vidare i Sveriges Mästerkock. 4 portioner Ingredienser: 5–8 potatisar 1 hel kyckling 1 gul lök 2 tomater 1⁄2–1 liter vatten 500 g gröna oliver med kärnor olivolja till stekning Chermoula 2 vitlöksklyftor 1 gul lök 2 färsk ingefära, normalstora ”tummar” 2 inlagda citroner 1⁄2 färsk chili 1 knippe färsk koriander 1 knippe färsk persilja 1 g saffran (2 kuvert) 2–3 tsk paprikapulver 2 tsk malen koriander 2–3 tsk malen spiskummin 1–2 tsk svartpeppar 2 lagerblad 1 dl olivolja salt Gör så här: Börja med chermoulan. Skala och hacka vitlök, lök och ingefära. Hacka citron, chili, färsk koriander och färsk persilja. Lös upp saffran i lite varmt vatten. Blanda i återstående ingredienser. Kör allt i en mixer eller mixa med stavmixer. Låt vila i cirka 15 minuter, förbered under tiden potatisen och kycklingen. Skär potatisen i klyftor. Stycka kycklingen i minst 4 bitar. Lägg kycklingbitarna i chermoula och låt vila i 10 minuter. Skala och hacka lök och tomat och blanda med lite av chermoulan. Hetta upp olivolja i taginen och fräs lök och tomat i 2–3 minuter på medelvärme (viktigt att inte löken får färg). Lägg i kycklingen, över det potatisen och toppa med oliverna. Häll på vatten så att det precis täcker och låt koka på medelhög värme i 45–50 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. LOVe Markiz