Kycklinsteak, m. Smörstekt spetskål och svamp, serveras med mandelemulsion toppat med svartkålskrisp [caption id="attachment_4824" align="alignnone" width="810"] Kycklinsteak, m. Smörstekt spetskål och svamp, serveras med mandelemulsion toppat med svartkålskrisp foto:Markiz Tainton[/caption] 4 KycklingSteak salt peppar 1 msk olja till stekning Mandelemulsion ¾ dl skalad mandel 1 ägg 2 msk citronsaft 1 vitlöksklyfta ½ tsk dijonsenap 2 dl matolja salt Svamp 250 gram Svamp Matfett till stekning Salt & peppar Smörstekt vitkål 1 vitkål 1 vitlöksklyfta 50g osalta smör ¾ dl skalad mandel Svarkålskrisp 100 g svartkål 2 msk rapsolja/frityrolja havssalt Gör så här: Kyckling Salta och krydda efter egen smak. Stek kycklingen i panna med skinnet nedåt ca 6 minuter på medelvärme. Skinnet ska vara krispigt. Vänd och stek ca 1 minuter på köttsidan. Stek färdigt i 150 grader varmluftsugn (175 gradervanlig ugn) i ca 15-20 minuter. Glöm inte att ställa in stektermometern. Kycklingen är klar, saftig och god när innertemperatur är 70 grader. Mandelemiulsion Lägg samtliga ingredienser utom oljan i en matberedare. Mixa på full effekt ca 5 minuter till mandel är finhackad. Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en stråle. Smaka av med salt. Svampen Rensa svampen. Skölj den inte. Skär i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek svampen i torr panna tills svampen inte släpper mer fukt. Höj temperaturen något och tillsätt matfett (smör). Stek svampen till fin färg i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Smörstekt vitkål Skölj och ansa vitkålen och dela den på mitten genom roten. Skala vitlöken och dela den på längden. Hacka mandel grovt och rosta i en torr stekpanna på medelhög värme. Lägg upp mandeln på en tallrik. Smält smöret i stekpannan tillsammans med vitlöken och rör om. Stek kålen till gyllenbrun färg och smaka av med salt. Lägg kålen på ett fat, strö över mandeln och servera med mandelemulsionen. Svartkålskrisp Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar. Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, strö på salt och massera in oljan i svartkålsbladen. Sprid ut bladen i ett jämnt lager. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter tills bladen är krispiga. LOVe Markiz