Friday it is! På helgen tycker jag att man ska lyxa till frukosten och något som verkligen är trendigt nu men alltid vart en självklarhet för mig på min helgfrukost är shakshuka. Nedan finner ni det mest smakrika recepten både en kött och vegetarisk variant. SHAKSHUKA Ingredienser 4 portioner 1 gul lök 300 g jordärtskockor olivolja till stekning 3 vitlöksklyftor 5 tomater alt 2 pkt krossade tomater 2 chilifrukter 3 msk Ras el Hanut 1 tsk malen svartpeppar 1 tsk salt 1 msk harissa (eller mer om du gillar hettan) 2 msk paprikapure 200 g Merguez (lammkorv) 2 dl vatten 1 knippe koriander 4 – 5 ägg Labneh Till servering: Khobz / tunnbröd hummus Skala och tärna gul lök, jordärtskockor och stek i olivolja på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då. Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i stekpannan. Stek i 5 minuter till. Tärna tomaterna i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i pannan. Tillsätt kryddblandningen, harissa och paprikapuré. Häll i vatten och låt koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 15 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behövs. Om du vill ha i Merguez (nordafrikansk lammkorv) dela den och lägg i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser. Låt puttra i ytterligare 5 minuter. Hacka koriander och blanda i. Spara lite till garneringen. Precis innan servering, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter på låg värme så att äggen blir klara. Smula rikligt med labneh ost (feta går också bra) och toppa sedan med koriander och persilja.Servera med varma khobz eller hemmagjorda tunnbröd och en tallrik hummus. SHAKSHUKA GREEN Ingredienser 4 portioner 1 gul lök olivolja till stekning 3 vitlöksklyftor 1 purjolök 100 g grönkål 200g gröna ärtor 100 g spenat 2 chilifrukter 3 msk Ras el Hanut 1 tsk malen svartpeppar 1 tsk salt 1 msk harissa (eller mer om du gillar hettan) 2 msk kronärtskockspuré 2 dl vatten 150 g fetaost 1 stor knippe dill 4 ägg Till servering: Khobz / tunnbröd Yoghurt Skala och hacka gul lök och purjolök och stek i olivolja på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då. Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i stekpannan tillsammans med grönkål och gröna ärtor. Stek i 5 minuter till. Hacka spenaten i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i stekpannan. Tillsätt kryddorna, harissa och kronärtskockspurén. Häll i vatten, koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behövs. Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen. När grytan är klar, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter så att äggen blir klara. Smula rikligt med fetaost Servera med varma pitabröd och yoghurt