Hej, Nu är hösten här och jag lovar er att jag ska bjuda på en massa härliga och enkla recept som kommer passa hela familjen. Hösten är lika med grytor och det går snabbt att laga. Det är hälsosamt och jobbar man med råvaror som är i säsong så blir det också billigt. I min familj är vi 8 barn och jag tänker ofta på hur min mamma lyckades med att jobba, städa, tvätta, hänga med på fritidsaktiviteter, göra läxor och laga alla dessa goda grytor!? Svaret på den frågan är att en gryta kräver max 20 minuters förberedande sen sköter den sig själv till skillnad från om man tex ska laga en köttbit, sallad, sås och potatis det är så många moment som låser fast dig i köket. Så lagar man grytor hinner man faktiskt göra andra saker samtidigt som att hjälpa till med läxor, slänga in en tvätt och ta ett glas vin. Kefta Mkaouara - Köttfärstagine För 4 portioner, 90 minuter Den här rätten är över 150 år gammal. Serveras gärna kokande direkt från spisen. Tomatsås: 1 kg färska tomater 1 gul lök, finhackad 2 stjälkar selleri, hackad 2 tsk paprikapulver 2 tsk malen spiskummin 1⁄2 tsk starkt paprikapulver 3 msk finhackad färsk persilja 3 msk finhackad färsk koriander 3 vitlöksklyftor, pressade 1 msk olivolja salt Köttbullar: 1⁄2 kg nöt- eller lammfärs (eller en kombination av båda) 1 gul lök, finhackad 2 tsk paprikapulver 1 tsk malen spiskummin 1 tsk salt 1⁄2 tsk malen kanel 1⁄4 tsk svartpeppar 1⁄4 tsk starkt paprikapulver 1 msk hackad färsk persilja 1 msk hackad färsk koriander 4 ägg Gör så här: Riv tomaterna på rivjärn och blanda de övriga ingredienserna till såsen i en tagine eller i en stor, djup stekpanna. Lägg på locket och sjud i 15-20 minuter på medelvärme (om du använder en tagine placera enkronor mellan plattan och taginen). Blanda alla ingredienser till köttbullarna (utom äggen), använd händerna. Arbeta inte köttfärsen för länge, då blir köttbullarna kompakta och torra. Rulla till små runda bollar. Tillsätt en halv deciliter vatten i tomatsåsen och lägg i köttbullarna, lägg på locket. Låt koka i cirka 20 minuter på medelvärme tills såsen är tjock. Knäck äggen över köttbullarna, lägg på locket och låt koka i ytterligare 5-6 minuter. Äggvitan ska vara fast och gulan lös. Servera och ät direkt, traditionellt i taginen som den lagats i.