Fryser du in dina grönsaker? Matsvinn är ett faktum och det som jag har märkt är att det oftast inte är den maten som vi lagar utan faktiskt det grönsaker som vi köper och sen blir liggandes längst ner i kylen tills det ruttnar och vi slänger dem! Jag räcker upp handen på den, så var det för mig förut. Men för några år sedan bestämde för att varje gång jag köper hem grönsaker så ska jag hacka ner de och sen frysa in det. och när jag lagar en gryta, potatismos eller ska göra en avokadosalsa så finns allt får upphackat och klart i min frys. Trixet är att du inte behöver tina dina frysta grönsaker om du ska ha dem i en gryta, en soppa eller annan rätt som innehåller vatten. Då grönsakerna innehåller mycket vatten expanderar de när de fryser vilket påverkar fibrer och struktur vilket gör dem lite mjukare. genom att inte tina dem utan lägga i dem i grytan, såsen eller ex soppan direkt hjälper du dem att hålla en så bra konsistens som möjligt. Jag hackar även ner örter och fryser in. Tomat puré har jag i en fryspåse, plattar ut det och fryser in. När jag behöver en lite bit så bryter jag bort en bit och slänger ner i kastrullen. Jag gör inte en sallad på fryst spenat för det blir så slabbigt. Så det gäller att vara smart. Men låt matbutiken vara din lärare i vad du kan frysa in. Det som du kan köpa fryst allt från lök, örter, majs, granatäpplen etc. kan du köpa och frysa in själv. Handla när det är säsong och billigt och frys in! Viktigast av allt LAGA MAT! Det var ju tomatsåsens dag denna veckan så här kommer ett smarrigt recept Lammköttbullar i tomatsås med smak av lingon 4 personer Ingredienser Tomatsåsen 2-3 msk olivolja 1 klyfta vitlök 1 tsk gurkmeja 1 tsk malen spiskummin 0,5 tsk malen kanel 1 burk tomat, krossad Lammköttbullar 500 g lammkött (går bra med färdiglagad) 1 gul lök, riven 2 msk lingon 1 knippe koriander 1 knippe dill 2 msk gurkmeja 4 getostbollar olivolja Servering ris, smaksatt med saffran gurksallad Gör så här Såsen Heta upp en kastrull på medelhög värme och tillsätt olivolja. Fräs vitlöken i ca 2-3 minuter, tillsätt kryddorna och rör om. När kryddorna börjar dofta (efter ca 2 minuter) tillsätter du de krossade tomaterna. Rör om väl. Sänk plattan till ettan och låt såsen koka med lock på. Upplever du att såsen känns tjock kan du späda den med lite vatten. Lammköttbullar Mixa lammköttet tillsammans med de övriga ingredienserna. När du har en slät färs så forma den till bollar. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Bryn köttbullarna så att det får en fin färg. När det fått fin färg lägger du ner dem i tomatsåsen och låter sjuda i ca 10-15 minuter. Servering Servera med saffransris och en syrlig gurksallad