24 april började ramadan! Ramadan är för mig en månad som jag försöker stanna och bli medveten och tacksam! Medveten om att allt jag är välsignad med men också medveten om att det finns det som inte har det lika bra som jag och att det är viktigt att ge tillbaka till universum och påminna sig om att det finns människor i världen men även i ens närhet som kämpar och behöver stöd. Maten har en central del i firandet, den lagas ofta som en social aktivitet och äts tillsammans när solen gått ner. Så en vanlig missuppfattning kring ramadan är att fastan skulle vara lika med att svälta, vilket inte alls är fallet. Att fasta är snarare ett sätt att stanna upp och se ”det viktiga” i livet. Ett tillfälle att uppskatta det man har omkring sig. Ramadan och fastan handlar för många mer än något om att spendera tid med nära och kära. Det mycket fokus på mat och att samlas familjen runt mat! Att samlas familj och vänner är svårt men tanke på Corona. Men vi hänger och myser genom facetime, speciellt jag och min mamma. Traditionsenligt bryts fastan varje kväll med dadlar och mjölk. Med soppa Harira som är en klassisk marockansk soppa som vanligtvis äts under fastan. Så viktigt att ha hemma är : Dadlar Mjölk Nu ska ni få ett recept på världens godaste soppa! Finns inget som gör en marockan lyckligare och nöjdare än harrira! Denna soppa äts oftast i samband med fastemånaden men den funkar lika bra, om inte bättre, en regnig sommardag eller kall höst- eller vinterdag! Harria 6 portioner Ingredienser: 250 g kött (lamm, nöt eller kyckling), skuret i tärningar om 2x2 cm 3 msk olja 1 stor gul lök, riven 2 msk finhackad koriander 2 msk finhackad persilja 2 stjälkselleri med blad, finhackade 1–2 dl torra kikärter, blötlagda i 3–4 timmar 1 msk smen eller smör 1 tsk malen kanel 1 msk malen ingefära 1 tsk paprikapulver ½ g saffran (1 kuvert) 2 tsk svartpeppar 1 msk salt ½ tsk gurkmeja 1 ½ liter vatten 3 msk torra gröna linser 6 stora tomater, skalade, och mixade 3 msk tomatpuré, blandas ut i 2 dl vatten 3 msk bruten vermicelli (köps i välsorterade livsmedelsbutiker) 2 ägg salt och svartpeppar citron dadlar Gör så här: Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs köttet på hög värme tills det är brynt runt om. Tillsätt lök och kryddor, fräs på låg värme tills den är mjuk. Lägg i koriander, persilja, selleri, kikärter, smen (eller smör) och samt vatten. Lägg på locket och låt sjuda i en timme eller tills kikärterna är färdiga. Tillsätt linser, mixade tomater och tomatpurén utblandad i vatten och låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt vermicelli. Koka upp och låt sjuda i ytterligare 15 minuter tills vermicelli och linser är klara. Smaka av med salt och peppar. Kläck äggen i soppan och rör om. Serveras med citron och dadlar. LOVe Markiz