Jag vill tacka 2020 för alla dess utmaningar och välkomna 2021 med glädje och kärlek! Så här har ni en enkel meny att fira in det nya året med! Enjoy! Tonfiskkroketter m. jalapeños, mynta och gurka 4 personer Ingredienser 3 burkar tonfisk i olja 2 msk hackad persilja 1 jalapeños 2 tsk spiskummin 1 tsk paprikapulver 1 krm kryddpeppar 1 dl grädde 1 äggula 1 dl vetemjöl 1 msk vispat ägg 2 dl panko ½ gurka 2 dl mynta 1 lime Salt & Peppar Servering: Gräddfil jalapeños Koriander Gör så här: Mynta & gurka Skala och kärna ur gurkan. Skär gurkan i små tärningar. Finhacka mynta. Riv skalet från en lime och pressa saften av båda. Blanda gurkan med mynta och lime i en skål. Smaksätt med oljan och krydda med salt och peppar. Tonfiskkroketter Tips: Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla innan du börjar 1. Lägg tonfisken i en matberedare tillsammans med örter, kryddor, salt och peppar. Mixa till en grov massa. 2. Lägg i äggulorna. Håll maskinen igång medan du häller i grädden i en tunn stråle. Lägg massan i kylen i minst 30 minuter eller in i frysen på snabbinfrysning i några minuter. 3. Fördela vetemjöl, panko och ägget på tre olika tallrikar. Smaksätt mjölet med en rejäl nypa salt och peppar. Tips: Håll ett kastrull lock i närheten ifall oljan tänds i lågor, ha inte fläkten på medan du friterar. 4. Forma små bollar av massan och rulla dem först i mjölet, sedan i ägget och sist i panko, fritera i den heta oljan i ca 3-4 minuter, tills de är gyllene bruna och klara. Lyft bort med en hålslev på hushållspapper. Så serverar vi kroketterna (djupskål): Från botten och upp: ½ msk gräddfil 2 kroketter 2 tsk gurkblandning 1 skiva jalapeños på varje krokett Fin hackad koriander ( hela med stjälk) Kycklinsteak, m. Smörstekt spetskål och svamp, serveras med mandelemulsion toppat med svartkålskrisp 4 portioner Ingredienser Kyckling 4 KycklingSteak Salt & peppar 1 msk olja till stekning Mandelemulsion ¾ dl skalad mandel 1 ägg 2 msk citronsaft 1 vitlöksklyfta ½ tsk dijonsenap 2 dl matolja salt Svamp 250 gram Svamp Matfett till stekning Salt & peppar Smörstekt vitkål 4 vitkål 1 vitlöksklyfta 50g osalta smör salt¾ dl skalad mandel Svarkålskrisp 200 g svartkål 2 msk rapsolja havssalt Gör så här: Kyckling Salta och krydda efter egen smak. Stek kycklingen i panna med skinnet nedåt ca 6 minuter på medelvärme. Skinnet ska vara krispigt. Vänd och stek ca 1 minuter på köttsidan. Stek färdigt i 150 grader varmluftsugn (175 gradervanlig ugn) i ca 15-20 minuter. Glöm inte att ställa in stektermometern.Kycklingen är klar, saftig och god när innertemperatur är 70 grader. Mandelemiulsion Lägg samtliga ingredienser utom oljan i en matberedare. Mixa på full effekt ca 5 minuter till mandel är finhackad. Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en stråle. Smaka av med salt. Svampen Rensa svampen. Skölj den inte. Skär i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek svampen i torr panna tills svampen inte släpper mer fukt. Höj temperaturen något och tillsätt matfett (smör). Stek svampen till fin färg i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Smörstekt vitkål Skölj och ansa vitkålen och dela den på mitten genom roten. Skala vitlöken och dela den på längden. Hacka mandel grovt och rosta i en torr stekpanna på medelhög värme. Lägg upp mandeln på en tallrik. Smält smöret i stekpannan tillsammans med vitlöken och rör om. Stek kålen till gyllenbrun färg och smaka av med salt. Lägg kålen på ett fat, strö över mandeln och servera med mandelemulsionen. Svartkålskrisp Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar. Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, strö på salt och massera in oljan i svartkålsbladen. Sprid ut bladen i ett jämnt lager. Sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter tills bladen är krispiga. Vitchokladmousse med krusbärskompott toppas m. salta nötter 8 personer 2 dl vispgrädde 150 g vit choklad 1 ägg 1 dl kvarg 200 g krusbär 1 dl socker 2 dl vitt vin Gör så här: Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädde. Lägg alla krusbär, socker i en kastrull. Häll över vinet. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Fördela kompotten i portionsglas eller skålar. Fyll sedan upp med mousse. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa med mynta och salta nötter.