Ingredienser för 4 portioner Lax 600 g Vitlök 2 klyftor Gul lök 2 st Färsk ingefära 40 ca 1 1/2 tumme Tandooripasta 4 msk Naturell yoghurt 4 dl Salt och peppar efter smak Koriandertahini: Naturell yoghurt 5 msk Tahini (sesampasta) 1 1/2 Gurka 250 g Wasabi 0,5 tsk Färsk koriander, hackad 4 msk Ris 2 dl Olivolja 1 msk Gurkmeja 0,5 msk Lagerblad 4 st Kryddnejlikor hela 4 st Vatten 4 dl Gör så här: Laxen: 1) Värm ugnen till 200 grader. 2) Fräs finhackad vitlök, hackad lök och riven färsk ingefära tillsammans med tandooripastan tills löken är mjuk. 3) Rör ner yoghurten och ta kastrullen från värmen. 4) Krydda laxen med salt och peppar och lägg den i en ugnssäker form. Slå över tandooriyoghurten och se till att allt täcks. 5) Baka laxen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills laxen är ljusrosa och flikar sig lätt om du petar i den försiktigt. Koriandertahini: 1) Blanda yoghurt, tahini, riven gurka, wasabi, koriander i en skål. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylskåp fram till servering. Riset: 1) Skölj riset i en sil i flera omgångar med kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. 2) Hetta upp olja i en stor kastrull och lägg i gurkmeja, lagerblad och kryddnejlikor. När det börja dofta, häll i det avrunna riset och rör om ordentligt så att riset täcks av oljan. 3) Häll på vatten så det täcker, koka upp. Sänk därefter värmen och låt riset sjuda i ungefär 20 minuter. Servera laxen med riset och koriandertahini. LOVe Markiz